Svečano otvorenje Ljetnikovca Bunić Kaboga
Bookmark and Share

Svečanost otvorenja Ljetnikovca Bunić KabogaNakon intezivne trogodišnje obnove i restauracije dana 10. srpnja 2013. godine održana je svečanost otvorenja Ljetnikovca Bunić Kaboga. Na svečanosti otvorenja nazočili su hrvatski Predsjednik dr. sc. Ivo Josipović, dr. Tatjana Šimac Bonačić, posebna izaslanica predsjednika Sabora RH, Ministrica kulture RH dr.sc. Adrea Zlatar - Violić, dubrovački gradonačelnik dr. Andro Vlahušić, dr.sc. Ivo Felner s obitelji, gosp. Mario Braun, ravnatelj Hrvatskog Restauratorskog zavoda, te brojni Dubrovčani, partneri i prijatelji.


 

Nakon koncerta Kvarteta Sorkočević visoki uzvanici u društvu domaćina dr. sc. Iva Felnera i gosp. Maria Brauna razgledali su potpuno restaurirani ljetnikovac. 


 


Projekt obnove, čija je vrijednost bila gotovo 3 milijuna EURa, temeljen je na istraživanjima povijesničarke umjetnosti dr. Nade Grujić, uz arhitektonski snimak stručnih suradnika HRZ-a i idejnim, glavnim i izvedbenim projektima obnove arhitektonskog studia Vetma iz Dubrovnika, koji su svi skupa s posebnom pažnjom i posvećenosti detaljima vratili ljetnikovac u orginalno stanje.

Koncept obnove ljetnikovca Kaboga zasnivao se na restauraciji građevine sa svim oblikovnim elementima vanjskih i unutrašnjih prostora, volumena i rasporeda prostorija, detalja kamenih pročelja, gotičkih monofora i trifore, vrednovanjem slojeva 16. i 18. stoljeća s dogradnjama i pregradnjama.

Hrvatski restauratorski zavod angažirao se u svim fazama konzervatorsko-restauratorskih radova na zidnim oslicima i kamenoj plastici ljetnikovca sa svim pripadajućim prostorima, dok su građevinske radove izvodile dubrovačke tvrtke Dom Izgradnja d.o.o i Građevinar Quelin d.o.o.Ljetnikovac Bunić Kaboga u suvlasništvu je Ministarstva kulture RH, Grada Dubrovnika i Hrvatskog restauratorskog zavoda, a obnovljen je zahvaljujući strpljenju i upornosti Iva Felnera, posljednjeg potomka vlastelinske obitelji Caboga, koji se proteklih deset godina posvetio ovom projektu, osigurao donaciju zaklade Batahovina Foundation te upravljao obnovom i financijama ovog zahtjevnog projekta.'Danas sam neizmjerno sretan i ponosan!

Ljetnikovcu Bunić Kaboga, reprezentativnom spomeniku dubrovačke gotičko-renesansne arhitekture, vratili smo dušu i srce i podarili novi život i sretnu budućnost. I sada ga dajemo kao poklon svim građanima Dubrovnika na korištenje. Želja nam je da ovaj ljetnikovac saživi kao nezaobilazno mjesto kvalitetnih kulturnih događanja u gradu Dubrovniku', naglasio je Felner, zahvalivši se svim svojim suradnicima i mnogim dobrim ljudima, koji su pomogli tijekom pripreme, obnove i restauracije ljetnikovca. Na kraju svog izlaganja najavio je svečanost otvorenja ljetnikovca dana 10. srpnja ove godine.Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić uputio je posebnu zahvalu svima, a napose gospodinu Felneru i Batahovini Foundation, zahvaljući na iznimnoj donaciji i trudu koji je zajedno s timom uložio u ovaj iznimno zahtjevni projekt. 'Ljetnikovac Bunić Kaboga postao je ogledni primjer obnove dubrovačkih ljetnikovaca. Zaštita i očuvanje bogate dubrovačke kulturne baštine cilj je ove gradske uprave, koja će se u ovom mandatu s posebnom pažnjom posvetiti dubrovačkim ljetnikovcima.' istaknuo je gradonačelnik Vlahušić.Ministrica kulture, Andrea Zlatar Violić istaknula je ljetnikovac Bunić Kaboga kao vrijedan primjer modela financiranja kulturne baštine. 'Zaštita i ulaganje u kulturnu baštinu svakako je jedan od prioriteta Ministarstva kulture, ali ono mora biti na korist lokalnoj zajednici i društvu u cjelini.

Ovo iznimno renesansno zdanje osim što postaje nova adresa Hrvatskog restauratorskog zavoda, svoja vrata otvara i građanima i posjetiteljima čime se ostvaruju visoko rangirani ciljevi Ministarstva kulture socijalne uključenosti i dostupnosti kulture i umjetnosti svima.'U obnovljeni Ljetnikovac smjestit će se uredi odjela za restauriranje papira i uredi za zidno slikarstvo Hrvatskog restauratorskog zavoda, a dio ovog prelijepog ljetnikovca, u kojem će biti smještena i memorijalna soba Caboga, imati će javnu i kulturnu namjenu, što je u skladu sa projektnom dokumentacijom i aktom o građenju.Nakon više desetljeća Ljetnikovac Bunić Kaboga ponovno je zasjao punim sjajem i postaje mjesto rada i susreta restauratora, profesora, studenata, umjetnika, mjesto razmjene mišljenja, mjesto susreta zaljubljenika u umjetnost i bogatu dubrovačku baštinu.


X
<
>